KONSTATINOPOLJ… CARIGRAD…

I  S  T  A  N  B  U  L

AUTOBUSOM/6 DANA /3 NOĆENJA/ POLAZAK 28. OKTOBAR 2021.




 

ISTANBUL - grad koji se prostire na dva kontinenta, spajajući Evropu sa Azijom, a Istok sa Zapadom; "carski" grad u kome su svoj pečat ostavile različite kulture i religije, pomešane u tako savršenom skladu kao nigde drugde; "drugi Rim" - grad koji je za svoje drugo sedište odabrao car Konstantin Veliki koji je "ozvaničio" hrišćanstvo, pa potom  prestonica Istočnorimskog i Vizantijskog carstva; mesto gde su "stolovali" brojni hrišćanski carevi i sultani, i sa kojeg se upravljalo moćnim Otomanskim carstvom... To je nekadašnji Carigrad, a današnji Istanbul, koji posetioce opčini neodoljivim šarmom "starog pomešanog sa novim", na samo njemu svojstven način. Ovaj grad je mnogo više od Svete Sofije, Plave džamije, Kapali čaršije, palate Topkapi... Njega krase i Podzemna cisterna, Bazar začina, Bajazitova džamija i kula, džamija Sulejmana Veličanstvenog, Valensov akvadukt, džamija Mehmeda II - Osvajača, crkva-muzej Kora, gradske zidine i Hadrijanopolj kapija i kafe "Pjer Loti" (Café Pierre Loti, na špicu Zlatnog roga); Bosfor i azijski deo grada (lepa predgrađa Istanbula sa starim vilama i ribarskim mestima nadomak Crnog mora, mostovi na Bosforu...

 

 

 

PROGRAM PUTOVANJA:

 1. dan ( 28. 10. 2021.) POLAZAK: PRIJEPOLJE sa parkinga kod hotela „Park“ u 14.30h, BISTRICE u 14,50h, NOVA VAROŠ u 15,10h. Noćna vožnja preko Bugarske sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora i obavljanja carinskih formalnosti.

2. dan ( 29. 10. 2021.) Dolazak u ISTANBUL u podnevnim satima. Dolazak u hotel. Smeštaj. Odmor. Odlazak do Kapali čaršije ili Taksima, ukoliko uslovi dozvoljavaju korišćenje javnog prevoza. Slobodno vreme. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

3. dan (30. 10. 2021.) Doručak. U 09,00 časova polazak na panoramsko razgledanje grada u pratnji lokalnog vodiča: odlazak u kvart grada Fener i poseta Vaseljenskoj patrijaršiji-obilazak crkve sv. Georgija. Panoramski krug sa razgledanjem iz autobusa na putu ka Čamliči brdu na kojem se nalazi gradski vidikovac. Usputno panoramsko razgledanje: Galata most i Galata kula, Taksim – najveći trg evropskog dela grada sa tipičnim evropskim izgledom i brojnim šoping centrima; Bejolu – moderni kvart grada; prelazak preko Bosfora na azijsku stranu preko sjajnog mosta Mehmeda Osvajača... Dolazak na Čamliče odakle se pruža neverovatan pogled na grad. Predah. Odlazak na krstarenje Bosforom, uz razgledanje grada: Zlatni Rog – najlepši deo Istanbula, Galata most i Galata kula, Džamija Selimija, Dolmabahče palata – poslednje sedište sultana, Bešiktaš – kvart grada sa stadionom istoimenog fudbalskog kluba, Ortokoj kvart, Rumenli hisar – čuvena vizantijska tvrđava, Jedi kule (sedam kula), Devojačka kula, Jildiz palata, itd. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

4.dan (31. 10. 2021.) Doručak. Polazak iz hotela u 09,00 časova - fakultativni obilazak u pratnji stručnog lokalnog vodiča: Aja Sofija, Topkapi palata (prvo dvorište), Plava džamija, Hipodrom... Slobodno vreme. Polazak iz hotela u 21,00 čas - fakultativni izlazak u orijentalni restoran „Gar“ na večeru sa programom (tursko veče, trbušni ples). Noćenje.

5. dan (01. 11. 2021.) Doručak. Odjava iz hotela. Organizovan odlazak na Taksim. Slobodno vreme za individualne aktivnosti i šoping. U popodnevnim satima polazak ka Srbiji. Noćna vožnja preko Bugarske.

6. dan (02. 11. 2021.) DOLAZAK u Novu Varoš/Bistricu/Prijepolje u ranim prepodnevnim satima.

 

 

 

 

CENA PAKET ARANZMANA PO OSOBI: ( prevoz + smeštaj u hotelu  u 1/2 sobi na bazi  3 BB + izlet City tour)

 

28. 10/02. 11. 2021.

Hotel 3*/4* standard      -155 €

 

Minimum putnika za realizaciju programa: 35.

Doplata za jednokrevetnu sobu: 50 €.

OPIS HOTELA: - Hotel ima 3*/4* i nalazi se u evropskom delu grada-kvart Laleli-Aksaray, u blizini najvećih gradskih znamenja (pešačka distanca od Aja Sofije). Hotel poseduje lobi sa dnevnim boravkom, aperitiv bar, restoran za posluživanje doručka, sef na recepciji, TV salu... Sobe su konforne, sve sa kupatilom (TWC), dvokrevetne i trokrevetne. Sobe poseduju telefon i TV. Ulazak u hotel posle 14,00 sati, izlazak do 10,00 sati.

 

Napomena: ime hotela biće poznato najkasnije 10 dana pred put.

  

NAPOMENE O FAKULTATIVNIM IZLETIMA:

 • Za svaki od fakultativnih programa i izleta predviđenih programom putovanja neophodan je minimum od 25 prijavljenih osoba! U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, fakultativa će se otkazati ili će se korigovati cena shodno broju prijavljenih osoba! Cena fakultativnih izleta obuhvata ulaznice, troškove vodiča, troškove prevoza, rezervacije i manipulativne troškove agencije partnera u Turskoj
 • Anektiranje putnika za fakultativne programe obaviće naš vodič tokom putovanja ka Istanbulu.
 • Plaćanje fakultativnih programa i izleta se isključivo vrši našem predstavniku – vodiču u Turskoj.

 

 

OPIS FAKULTATIVNOG PROGRAMA:

 

AJA SOFIJA I TOPKAPI PALATA, PLAVA DŽAMIJA oba objekta se nalaze u samom srcu istorijskog dela Istanbula. Obilazak uključuje ulaznice za oba objekta i usluge vodiča. Aja Sofija ( 1,5h obilazak) najveca hrišćanska bogomolja, koja je opet pretvorena u džamiju. Na mestu crkve koju je izgradio Teodosije II a koja je izgorela u vreme vladavine cara Justinijana 532. godine sagrađena je i otvorena samo pet godina kasnije Sveta Sofija. Ona je postala crkva u kojoj se odvijalo krunisanje vizantijskih careva, jos se mogu videti: Natpis ispred crkve Svete Sofije, nekoliko zidnih mozaika u samoj crkvi, mesto krunisanja vizantijskih careva, grob cara Konstantina ...  Top kapi palata  (2.0 h obilazak)- izgradnju Topkapi sarayi-a Mehmed II Osvajač započeo je 1472. godine i trajala je šest godina, ali je i kasnijih vekova svako od sultana prema svojim htenjima prepravljao i dograđivao određene objekte. Zvanična rezidencija bila je do sredine 19. veka, a postala je muzej državnim ukazom 1924. godine. Palatu čini nekoliko stotina prostorija, ali samo najznačajnije su danas dostupne posetiocima, Prvo dvorište, u koje se ulazi kroz Imperijalnu kapiju, sa leve strane su bile štale, riznica livreja i džamija. Dalje niz dvorište nalazi se građevina sa duplim kupolama gde je nekada bio smešten Savet vezira, Odvojen kompleks predstavlja Harem, koji je u stvari bio najintimniji deo palate gde je sultan provodio vreme sa svojom porodicom. U trećem dvorištu palate nalazila se prestona dvorana koja se koristila za prijeme stranih izaslanika, a u nastavku je bila biblioteka. U četvrtom dvorištu, poznatijem kao „vrt lala“, na ivici terase uzdiže se kula, nekadašnja apoteka carske palate, a malo dalje je paviljon Mustafa paše, građen u staroturskoj tradiciji i izvanredno dekorisan, Na kraju terase može se uživati u prelepom pogledu na Bosfor i zaliv Zlatnog roga

 

KRSTARENJE BOSFOROM   Krstarenje Bosforom započinje sa pristaništa koje se nalazi u kvartu grada Sirkeci, nedaleko od istoimene Železničke stanice. Krstarenje traje oko 2 sata tokom kojih se razgledaju istorijski objekti sa evropske i azijske strane grada. Obilazak uključuje prevoz autobusom do Sirkedžija, krstarenje.

 

ORIJENTALNI RESTORAN  – predstavlja jedan od najpoznatijih orijentalnih restorana Istanbula. Program počinje u 21.00h i traje do ponoći. Pre samog programa služi se 2 pića i večera koju sačinjavaju tradicionalni turisku specijaliteti. Program se sastoji od nekoliko umetničkih tačaka. Trbušni ples će svakoga ostaviti bez daha, a tradicionalne turske igre će predstaviti bogatstvo folklora turske nacije.

 

NAČIN PLAĆANJA:

PLAĆANJE SE VRŠI U DINARSKOJ PROTIVVREDNOSTI PO SREDNJEM KURSU NBS NA DAN UPLATE

Gotovinski - rezervacija se vrši uplatom akontacije u iznosu od 50€, a ostatak najkasnije 10 dana pre polaska.

Odloženo - na ime prijave plaća se 30 € u dinarskoj protivrednosti (obračunava se srednji kurs NBS na dan prijave) do 20. 10. 2021. Ostatak se može platiti na V mesečnih rata po 25 €, od 20. 11. 2021. zaključno sa 20. 03. 2022. godine, administrativnom zabranom, ili čekovima građana..

 

 

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

 

 • Prevoz autobusom visoke turističke klase sa kompletnom opremom (audio-video, grejanje, Klima AC, DvD)

 • 3 noćenja sa doručkom u 1/2 (bife sto/ švedski sto) u hotelu sa 3*/4*

 • Obilaske prema programu

 • Usluge pratioca sve vreme puta, i profesionalnog turističkog vodiča u Istanbulu

 • Panoramsko razgledanje grada

 • Organizacione troškove

 

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje – 12 € u dinarskoj protivrednosti za putnike starosti do 70 godina (za starije od 70 god, osiguranje iznosi 24 €).

  Fakultativni programi:
 • Obilazak Plave džamije, Aja Sofije i prvo dvorište Topkapi palate sa uslugama vodiča je 20 €. Ko želi da obiđe Topkapi palatu (2-4 dvorište) plaća ulaznicu + 20 €.

 • Krstarenje Bosforom – 20 €

 • Večera u orijentalnom restoranu Gar sa trbušnim plesom – 35 € . Realizacija zavisi od epdemioloških mera koje važe u Turskoj. 

 

 

 

 

 

VAŽNO: ZA PUTOVANJE VAM JE NEOPHODAN BIOMETRIJSKI “CRVENI” PASOŠ. Pasoš mora da važi najmanje šest meseci od datuma povratka sa putovanja.

-Potvrda o revakcinaciji (najmanje 14 dana od primljene druge doze), ili

-Negativan PCR test ( ne stariji 72 sata od vremena testiranja), ili

-Negativan brzi antigeni test (ne stariji od 48 sati).

 

U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je registrovati se elektronski putem sledećeg linka:    https://register.health.gov.tr/ . Tokom registracije dodeljuje se takozvani HES KOD koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstenog stanja putnika. Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane... Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu isti u štampanoj ili elektronskoj formi.

 

 Putnici koji nisu državljani R. Srbije su u obavezi da se sami informišu o viznom režimu R. Turske i zemalja kroz koje tranzitiraju!

 

ORGANIZATOR  ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka…) U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz aranžmana je 5 dana pre puta.

ORGANIZATOR  zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena smeštaja ili prevoza.

ORGANIZATOR  zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnostinpr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak, promene u viznom režimu...).

Aranžman je rađen na bazi minimum 30 putnika.

 

Uz ovaj aranžman važe opšti uslovi putovanja organizatora “SAN-Tours”-a, usaglašeni sa YUTA standardom.

 Cenovnik broj 1 od 07.10.2021